Žako šedý liberijský 

Psittacus erithacus timneh

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
zako_sedy_liberijsky Zoo Plasy
  • Vyskytuje se na území několika států západní Afriky. Obývá mnohem menší území než jeho příbuzný Žako Kongo. 

  • Dorůstá do 30 cm, váží 350 g a dožívá se cca 60 let

  • Zdržuje se ve větších hejnech, tvořených jednotlivými páry. Samička klade 2-4 vejce, na kterých sedí 28 dnů a po celou dobu je krmena svým partnerem

  • Jako většina papoušků je velmi inteligentní, napodobuje řeč i zvuky a je proto oblíben jako domácí mazlíček

  • Jeho chování je však velmi nevyzpytatelné a není tak vhodný k malým dětem

  • Stejně jako jeho příbuzný je veden jako zranitelný druh, zapsaný v červené knize IUCN