Výreček indický 

Otus bakkamoena

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
Výreček indický Zoo Plasy
  • Výreček indický je drobná sova velká 23-25 cm. V rodu výreček (Otus) ale patří mezi jeden z největších druhů.

  • Zbarvení zahrnuje škálu barev od šedočerné až po světle hnědou, břicho je světlejší s tmavými pruhy. Okolí očí je oproti svrchnímu peří též světlejší, šedohnědé s výrazným černým orámováním. Oči bývají v odstínech hnědé, výjimečně žlutohnědé.

  • Typické jsou, jako pro všechny výrečky, péřové "uši".

  • Jedinci žijící v severnějších oblastech mají opeřené i prsty. 
    Výreček indický obývá oblasti od východní Arábie přes celý indický subkontinent mimo nejsevernější oblasti. Nemigrují. Neověřené jsou i záznamy občasného výskytu na jihovýchodě Evropy či v Japonsku.

  • Můžeme se s ním setkat nejčastěji v otevřených lesích, ale třeba i v palmových hájích.