Výr velký 

Bubo bubo

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
vyr_velky Zoo Plasy
  • Největší sova světa, přezdívaná král noci, se vyskytuje v Evropě, Asii a severní Africe

  • Nejraději má kamenité stráně, skaliska či zříceniny poblíž lesů

  • Dorůstá 60-75 cm, váží 1,5-4,2 kg a dožívá se 18 let (v zajetí mnohem více, někdy až 70)

  • Tvoří trvalé páry se stálým teritoriem. Hnízdí zpravidla na zemi, kde klade 1-4 vejce, na kterých sedí 34-36 dnů. Při napadení hnízda sice vyhrožuje syčením, ale nakonec se stáhne a nechá mláďata osudu

  • Dříve byl pronásledován jako škodná a na mnoha místech Evropy téměř vyhuben. Nyní je chráněn, jako všechny sovy rodu Bubo a jeho populace se zvětšuje