Sovice sněžní

Bubo scandiacus

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
sovice_snezni Zoo Plasy
  • Vyskytuje se v severských oblastech Evropy, Asie a severní Ameriky

  • Obývá převážně tundry či náhorní planiny v zasněžených a chladnějších místech

  • Při migrace se výjimečně objeví i u nás

  • Jedná se o mohutnou sovu, měřící 53-65 cm s váhou 700-2500 g. Ve volné přírodě se dožívá pouze okolo 10 let, v zajetí pak mnohem více (až 30 let)

  • Od většiny sov má několik zvláštností, loví převážně přes den a mezi jednotlivým pohlavím je patrný rozdíl ve zbarvení. Samec je téměř celý bílý, zatímco samice má výrazné tmavé tečky po celém těle, což slouží pro maskování při hnízdění. 

  • Hnízdí na zemi, kde naklade 5-14 vajec, z nichž se po 30-33 dnech líhnou mláďata

  • Jedná se o zranitelný druh, vedený v příloze CITES jako obecně ohrožený