Rosela pestrá

Platycercus eximius

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
rosela_pestra Zoo Plasy
  • Domovem této rosely je jižní Austrálie a Tasmánie. Nejčastěji se vyskytuje v řídkých lesích a křovinatých oblastech, ale také v zahradách a parcích

  • Je velká 30 cm, váží 90-120 g a ožívá se zhruba 15 let

  • Vytváří stálé páry, v době hnízdění samička naklade 5-6 vajec, na kterých sedí pouze ona, zatímco jí samec krmí. Mláďata se líhnou o 19-21 dnech

  • V zajetí se dobře rozmnožuje a je nenáročná na péči, takže je vhodná i pro začátečníky

  • Není zvlášť chráněná