Rosela Pennantova  

Platycercus elegans

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
rozela_pennantova Zoo Plasy
  • Obývá lesy východní a jižní Austrálie. V posledních letech se však přemístil do těsné blízkosti člověka a spatřit tak lze na polích, zahradách, v parcích či na golfových hřištích, kde ničí úrodu

  • Měří 36 cm, váží 110-180 g a dožívá se 25 let

  • Při hnízdění jsou samci poměrně agresivní. Kladou 4-6 vajec, inkubační doba je 19-21 dnů

  • Oproti většině papoušků si jídelníček hojně zpestřují živočišnou potravou. Požírají různé larvy, termity, brouky, stonožky, můry a jiný hmyz

  • Sice se nenaučí mluvit, ale napodobit umí velké množství zvuků

  • Rozšířena je hojně a nehrozí jí přímé nebezpečí