Puštík vousatý

Strix nebulosa

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
pustik_vousaty Zoo Plasy
  • Vyskytuje se ve Skandinávii, severní Asii a severní Americe. Jeho nejoblíbenějším biotopem jsou vzrostlé, málo husté lesy s dostatkem mýtin a luk

  • Mezi odborníky je pro tento druh zažitější název puštík bradatý 

  • Jedná se o největšího puštíka světa a největší sovu severní Ameriky. V některých proporcích je větší i než největší sova světa – výr velký

  • Dorůstá 60-85 cm, váží až 2 kg a dožívá se 16 let (v zajetí i 30)

  • Hnízdí na pahýlech stromů, ve snůšce jsou 3-4 vejce, na kterých sedí 29-32 dnů

  • Kořist sleduje hlavně sluchem, dokáže lovit i pod sněhem a unese kořist vážící až 80 kg

  • Jedná se o málo dotčený druh