Pelikán bílý 

Pelecanus onocrotalus

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
Pelikán bílý Zoo Plasy
  • Tento vodní pták s typickým vakem, do kterého se vejde 13,5 l vody, přezimuje v Africe, aby pak odlétal do oblastí jihozápadní Evropy a střední Asie. Nejčastěji vyhledává mělká jezera, delty řek a bažiny.

  • Dokáže letět bez přestávky 24 hodin. Za tuto dobu urazí 500 km

  • Měří 148-175 cm, váží 5-15 kg, ve volné přírodě se dožívá zhruba 20 let, v zajetí pak až 50.

  • Samice je menší a má kratší a rovnější zobák. Hnízdo si staví na zemi a většinou klade 2 vejce, na nichž sedí 29-36 dnů.

  • Aktivní je převážně ráno a večer kdy se vydává na lov. Živí se téměř výhradně rybami, jichž spořádá za den 1,5 kg

  • Globálně je málo dotčený, hlavně v Evropě ho ale ohrožuje ztráta biotopu, otrava pesticidy a rybáři