Papoušek vlnkovaný

Melopsittacus undulatus

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
papousek_vlnkovany Zoo Plasy
  • Zřejmě nejoblíbenější a nejčastěji chovaný papoušek světa, který je známější pod názvem Andulka, pochází z Austrálie. 

  • Je rozšířen po celém kontinentu a nejčastěji obývá suché oblasti a otevřenou krajinu v blízkosti eukalyptových lesů. Poměrně dlouho dokáže přežít bez vody

  • Měří 17-20 cm, váží 26-29 g a dožívá se 7 let (v zajetí až 15)
    žije ve velkých hejnech, čítajících i 100 jedinců.

  • Klade 3-8 vajec, inkubace trvá 17-18 dnů

  • přírodní barva andulky je zelená, ale šlechtěním vzniklo mnoho barevných mutací

  • jde o běžný druh, který není zvláště chráněný