Papoušek nádherný 

Polytelis swainsonii

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
papousek_nadherny Zoo Plasy
  • Endemit jihovýchodní Austrálie, kde obývá převážně suché, blahovičníkové lesy

  • Dorůstá až do 40 cm, váží 130-155 g a dožívá se v průměru 15 let

  • Žije v malých hejnech, hnízdí v dutinách stromů, kam klade 4-6 vajec, inkubace trvá 19-21 dnů

  • Nekonfliktní pták, který se bez problémů snese s jinými druhy. Velmi odolný proti zimě

  • V zajetí je poměrně rozšířený, ale ve volné přírodě ohrožený. Zapsán v červené knize IUCN jako zranitelný druh