Papoušek královský

Alisterius scapularis

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
papousek_kralovsky Zoo Plasy
  • Kdybychom chtěli tohoto papouška pozorovat ve volné přírodě, bylo by nutné odletět na východní pobřeží Austrálie a do přilehlých pohoří

  • Žije v tropických a subtropických pralesech, ojediněle také v blahovičníkové buši

  • Poměrně velký papoušek dorůstá až 44 cm a váží 240 g

  • Samička sedí sama na 3-5 vejcích, z nichž se zhruba po 20 dnech klubou mláďata

  • Ve své domovině je mnohde považován za škůdce na obilných polích a v ovocných sadech

  • Je velmi mrazuvzdorný, proto může být chován celý rok venku

  • Málo dotčený druh