Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
lev_jihoafricky bílý ZOO Plasy

Lev jihoafrický - bílá forma

Panthera leo krugeri

  • Lev jihoafrický žije pouze v Jižní Africe v Timbabati a v Krugerovo národním parku.

  • Polopouště, savany, lesy.

  • Loví velké savce - zebry, antilopy, buvoly.

  • Říje se vyskytuje u samic několikrát do roka. Pár je neustále v blízkém kontaktu a páří se 20 – 40 krát denně. Březost trvá 110 dní. Poté lvice porodí 1 – 4 koťata. Ve volné přírodě se koťata v 80 % nedožijí ani dvou let. V zoologických zahradách je úspěšnost odchovu znatelně vyšší.

  • Dožívají se 10 - 16 let

  • Měří 2,5–3 metry. Samci váží 150–250 kg, samice váží 110–182 kg.

  • Zařazen na seznam ohrožených druhů zvířat v Červené knize IUCN.