Lemur kata 

Lemur catta

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
lemur_kata ZOO Plasy
  • Lemur kata (Lemur catta) patří do řádu primátů, podřádu poloopic, čeledi denních lemurů (Lemuridae).

  • Patří k nejoblíbenějším a nejvíce chovaným lemurům v zajetí (v zoologických zahradách). Stejně jako ostatní lemuři je ohroženým druhem.
    Stejně jako ostatní lemuři je lemur kata endemitem ostrova Madagaskar. Je nejrozšířenějším druhem čeledi. Obývá listnaté lesy, suchá křovinatá území, vlhké horské lesy a lesní porosty podél břehů řek ve výše položených oblastech na jižním a jihozápadním Madagaskaru.

  • Pobývá převážně v korunách stromů.

  • Vytváří skupinky. Počet zvířat v nich se liší podle regionu a dostupnosti potravy. Většinou kolísá od 6 do 25 zvířat.