Korela chocholatá 

Nymphicus hollandicus

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
korela_chocholata Zoo Plasy
  • Ve volné přírodě žije pouze na jednom kontinentu a tím je Austrálie, konkrétně vnitrozemí, kde obývá stepi, savany a pastviny   

  • Dorůstá až 32 cm, váží 70-90 g a v zajetí se dožívá 15-20 let

  • Žije v párech, malých skupinkách, ale i početnějších hejnech. Snůška obsahuje 3-7 vajec, na kterých sedí střídavě oba rodiče po dobu 18-21 dnů.

  • Jde o výborného letce. Po andulce je to druhý nejoblíbenější papoušek chovaný v zajetí, hlavně pro svou chytrost a nenáročnost. 

  • Co se týká ochrany, jde o málo dotčený druh