Kapybara vodní 

Hydrochoerus hydrochaeris

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
Kapybara vodní ZOO Plasy
  • Kapybara  ( Hydrochoerus hydrochaeris ) je obří dutý hlodavec původem z Jižní Ameriky . Jde o největšího žijícího hlodavce a příslušníka rodu Hydrochoerus . Jediným dalším existujícím členem je kapybara menší ( Hydrochoerus isthmius ). Mezi jeho blízké příbuzné patří morčata a skalník a vzdáleněji je příbuzný aguti , činčile a nutrii .

  • Kapybara obývá savany a husté lesy a žije v blízkosti vodních ploch. Je to vysoce společenský druh a lze jej nalézt ve skupinách velkých až 100 jedinců, ale obvykle žije ve skupinách 10–20 jedinců.

  • Kapybara je lovena pro maso a kůži a také pro mastnotu z tlusté mastné kůže. Není považován za ohrožený druh.