Čírka obecná

Anas crecca

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
cirka_obecna Zoo Plasy
  • Nejmenší evropská plavavá kachna se vyskytuje také v Asii, Africe a Severní Americe

  • Jedná se o tažného ptáka, přezimujícího převážně ve Středomoří

  • Obývá převážně rybníky s bujnou vegetací na břehu a hustou vodní flórou

  • Veliká je 34-38 cm a váží 200-400 g

  • Vytváří malá hejna, složená z jednotlivých párů, nejraději hnízdících ve vřesovištích

  • Ve snůšce je obvykle 8-10 vajec, na kterých sedí 21-23 dní pouze samička

  • Celosvětově je považována za málo dotčený druh, v Evropě je však poměrně hojně lovena