Berneška rudokrká

Branta ruficollis

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
berneska_rudokrka Zoo Plasy
  • Tento malý druh husy se vyskytuje v tundrách severní Sibiře a v jihovýchodní Evropě, kde nejčastěji hnízdí u Černého moře

  • Dorůstá do velikosti 54-60 cm a váží 1-1,6 kg

  • Při hnízdění vyhledává společnost dravých ptáků, kteří jí chrání před hlavním pozemským predátorem, jímž je polární liška

  • Snáší 3-6 vajec, na nichž sedí pouze samička. Inkubace trvá 24-26 dnů

  • V červeném seznamu IUCN je vedena jako zranitelný druh