Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar

Ara hyacintový

Anodorhynchus hyacinthinus

Ara hyacintovy Zoo Plasy
  • Obývá mírné lesy a travnaté oblasti s dostatkem vlhka v Jižní Americe

  • Jedná se o největšího papouška světa, který dorůstá až do jednoho metru a váží okolo 1,5 kg

  • Žije v párech, pohlavně dospělí jsou až v sedmém roce života, zpravidla klade dvě vejce, ale většinou odchovají pouze jedno mládě, inkubace trvá 28 dnů. 

  • Ara hyacintový je jedno z nejvzácnějších zvířat, které v ZOO Plasy chováme

  • Největší hrozbou pro tohoto papouška je nelegální obchod a kácení jejich přirozeného biotopu

  • Ve volné přírodě žije již pouze okolo 4000 jedinců a je tak velmi přísně chráněn druhým dodatkem CITES, kde je veden jako druh, kterému hrozí vyhynutí