Amazoňan modročelý 

Amazona aestiva

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
amazonan_modrocely Zoo Plasy
  • Obývá lesy, savany a palmové háje Jižní Ameriky, převážně v Brazílii, Paraguay a Argentině

  • Měří 35-40 cm a váží 350-520 g. Tvoří trvalé páry, hnízdící v dutinách stromů, kam klade samička 3-5 vajec, z nichž se po 24-26 dnech líhnou mláďata

  • V zajetí je velmi oblíben pro svou učenlivost, dokáže napodobovat různé zvuky

  • Je velmi náchylný k obezitě, proto musí dostávat dostatečné množství ovoce. Pozor však na avokádo, které je pro papoušky všeobecně, jedovaté!
    Veden je jako obecně ohrožený druh