Alexandr čínský 

Psittacula derbiana

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
Alexandr čínský Zoo Plasy
  • Vyskytuje se ve vysokohorských lesích Indie a Číny, dokonce i v Himalájích 

  • Díky nepřístupnému terénu je o jeho životě ve volné přírodě poměrně málo informací

  • Vydrží i velké mrazy okolo -30 stupňů Celsia, měří okolo 50 cm a váží 230

  • Rozdíl mezi pohlavím je na první pohled v zobáku, samec jej má oranžový, samička šedý

  • Snáší 2-4 vejce, na kterých sedí 21-24 dnů

  • Zatím je považován za obecně dotčeného, ovšem jeho populaci začíná ohrožovat kácení lesů