Želva ostruhatá 

Centrochelys sulcata

Fototapety_Antické_mapy_sveta_64.jpg.lar
zelva_ostruhata ZOO Plasy
  • Býložravec obývající suché stepi, polopouště a křovinaté oblasti v subsaharské africe

  • Po želvě sloní a obrovské jde o třetí největší suchozemskou želv

  • Dorůstá do 60-90 cm, váží 45-90 kg a dožívá se 50-150 let (ojediněle i déle)

  • Žije samotářsky, pouze v období páření se samec vydává hledat protějšek, při čemž urazí až 20 km. O samičky pak svádí s ostatními samci tuhé boje, které někdy končí i smrtí

  • Samička klade 15-30 vajec s inkubační dobou 90-120 dní

  • Na stupnici ohrožení se jedná o zranitelný druh